pocono mountain/dağı ve bushkill falls/şelaleleri, 2007 Haziran

I CANNOT BEAR TO LEAVE BEAR MOUNTAIN!!!

Öğrencilik yıllarımda (sanki çok uzak günlermiş gibi geldi biran halbuki sadece 9 ay olmu, AAAA çok olmuş ama)haftaiçi ders aralarında şehrin heryanını gezdiğim yetmezmiş gibi haftasonları da evde durmamak için çeşitli geziler üretirdim. Malesef, Amerika'da parasız gezmek mümkün değil. Hani bir simit çay ile kızkulesi manzarası yok ki insanın ruhu açılsın, illa 50 mil araba ile gidip birde park parası, ormana giriş parası vereceksin ki bir piknik yapabilesin. Ekonomik yaşam şartlarının zorlukları bile özgür ruhuma gem vuramamış, şimdi daha iyi anlıyorum.


Böyle günlerden birinde ailecek en yakın sayılabilecek Pocono Mountaion'a gittik. Kışın New Jersey'deki en gözde kayak merkezlerinden olan bu dağ, kışın da su parkı ile turistleri çekiyor. Ama biz manzarası ve bol oksijeni ile yetinmekle kaldık. Hemen ardından yakındaki Bushkill Falls şelalelerine gittik.



Gitmeden önce şelaleler hakkında bilgi almak için bakınırken bu şelalelerin özel işletmeye ait olduğunu gördüm ve biraz şaşırdım. Bizim mantığımıza göre akarsular devletlerin bile tekelinde olmaz, yada bana öyle geliyor. Şelalelerin işletilmesi de bir aile tarafından üstlenilmiş. Özel olduğu için giriş ücreti de $9. Girişte minik bir doğal yaşam müzesi karşılıyor ziyaretçileri. Bear Mountain içinde bulunan bu doğal parkta yaşayan hayvanların minyatürlerini yapmışlar ve küçük bir bilgi mahiyetinde girenlerin seyrine sunuyorlar.



Bu isimi duyunca çok gülmüştük annemle. Hatta "Aaaa burada hangi Bush`un ayağı kaymış da burada olmuş" diye espiriler yaparak kardeşimin yüzünün tarifsiz bir ifadeye bürünmesine neden olduk. İsmi Almanca ve "dağların arasından gelen su" anlamına geliyormuş. Bir dağın hemen hemen her vadisinde bir şelale olabilir mi? Allah Amerika'ya paradan başka birçok güzellik vermiş anlıyorum. Şelaleri gezmek için elimize bir harita veriyorlar başlıyoruz gezmeye.

Şelalelerin hepsi şekil itibariyle ilham aldığı şeylerle isimlendirilmiş.





Not: bear(katlanmak ve aynı zamanda ayı anlamına geliyor)